środa, 16 stycznia 2013

TORT TRUFLOWY

Witam,

Dzisiejszy wpis jest o torcie, który nikogo nie rozczaruje swoim smakiem. Przepis na "tort truflowy" dostałam od koleżanki, będąc na studiach. Pierwszym sprawdzianem smaku było przyjęcie po chrzcie  mojej cudnej siostrzenicy. Okazało się, że wszystkim  mój wypiek smakował. Kolejną okazją do upieczenia tego tortu były 30-te urodziny, wtedy to postanowiłam trochę udoskonalić smak, dodając na spodnią część dżem wiśniowy i oto wynik:
 
tort truflowy

Przepis:
Ciasto (biszkopt):
7 jaj
14 dag mąki pszennej
14 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

sposób wykonania:
Przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Białka ubić osobno. Do żółtek dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wleć masę do tortownicy i piec. Ciasto biszkoptowe wymaga zmiany temperatury podczas pieczenia. Początkowo powinna ona wynosić 160 st. Gdy ciasto podrośnie, należy zwiększyć temperaturę do 200-220 st. Dzięki temu zabiegowi jest większa szansa, że biszkopt wyrośnie i nie opadnie. Piec około 40 minut.
Upieczony biszkopt podzielić na 3 części, każdą naponczować (ja użyłam domowej wiśniówki).


Masa:
20 dag cukierków trufli (do tego przepisu najlepsze są trufle z Wawelu )
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
kieliszek spirytusu
2 kostki masła lub margaryny (polecam wykorzystać 1 kostkę masła i 1 kostkę margaryny)

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko, dodać trufle, cukier i zagotować, mieszając aż wszystkie składniki się roztopią i powstanie jednolita masa. Margarynę (masło) utrzeć, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę truflową, a później spirytus.

1/3 masy odłożyć do dekoracji, a pozostałą przełożyć biszkopt.

Spód biszkoptu wyłożyć dżemem wiśniowym, następnie na 2 część wyłożyć masę truflową, wierzch udekorować odłożoną masą, wiśniami (ewentualnie orzechami i polewą czekoladową).




8 komentarzy:

  1. Osobiście próbowałam ten tort i był bardzo pyszny!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesli smakuje tak wspaniale jak wyglada to koniecznie musze go upiec

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, aż mam ochotę na maleńki kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje :) Zachęcam do zrobienia,nie jest skompilowany a pyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie wymiary blachy, na jak dużą tortownicę jest to przepis ?

    OdpowiedzUsuń